Wedstrijden & Traingingen

Het korfbalseizoen is verdeeld in drie delen:
 1e helft veld (augustus t/m oktober)
 Zaalperiode (november t/m maart)
 2e helft veld (april t/m juni)
Sparta korfbalt de thuiswedstrijden op ons kunstgrasveld aan de Molenweg in Zevenhuizen. De
uitwedstrijden korfballen we bij andere verenigingen op kunstgras of gras. En in de winter korballen we in
sporthallen. Onze thuiswedstrijden zijn in de winter in de Topsporthal in Leek.
De beschikbare spelers en speelsters zullen evenwichtig over de teams worden verdeeld. Wij vragen bij
voorbaat hiervoor jullie begrip. De teamindeling en de trainingen worden verzorgd door de Technische
Commissie (TC). 3x per jaar wordt door de TC een programmaboekje uitgegeven, waarin het
wedstrijdprogramma staat vermeld voor betreffend competitiedeel van het korfbalseizoen.
Het is mogelijk, dat je in een hoger of lager team wordt ingedeeld als dat noodzakelijk is omdat er niet
voldoende leden zijn van je eigen leeftijd. Ook kan het zijn dat je hoger wordt ingedeeld vanwege je talent.
Indien er iets aan de teamindeling verandert, zal een iemand van de TC persoonlijk contact met je opnemen.
Wedstrijden worden op verschillende dagen gespeeld:

 Pupillen en aspiranten spelen altijd op zaterdag.
 Junioren spelen in de regel op de zaterdag, maar in sommige gevallen ook op de vrijdagavond.
 Senioren 1 t/m 4 spelen op de zaterdag.
 Kangoeroes spelen geen competitie, maar hebben gedurende het seizoen welpendagen waar men zich voor kan opgeven. Deze worden op zaterdagen gehouden. Door Sparta wordt er tijdens de thuiswedstrijden van de E1 getraind, dit is op zaterdag tussen 10.00 – 10.45 uur.
Tijdens schoolvakanties worden regelmatig wedstrijden vastgesteld. Kijk goed in het wedstrijdprogramma. Geef vakanties zo snel mogelijk door.
Omdat o.a. de uitslagen zo snel mogelijk moeten worden doorgegeven op de site van de KNKV, worden de aanvoerders en trainer/coaches dringend verzocht de wedstrijdformulieren zaterdag voor 18:00 (veld) en zondag voor 10:00 (zaal) bij Dineke Kuiper / Veldstreek 12. 9354 VN in Zevenhuizen in te leveren. Momenteel is het KNKV bezig met het digitaliseren van de wedstrijdformulieren. Alle trainer/coaches en aanvoerders zijn in het bezit van de Sportlink App. Hier wordt de stand direct na de wedstrijd ingevoerd. Mocht het overhoop niet lukken met de App, dan wordt de papierenversie nog gebruikt. Deze dient dan zo spoedig mogelijk bij Dineke Kuiper ingeleverd te worden.

Trainingen
Naast de wekelijkse competitiewedstrijden (op zaterdag) wordt er elke week minstens één keer getraind om het spelpeil op een hoger niveau te brengen. Bij sommige teams ligt deze verplichting op twee keer per week. Er wordt van de leden verwacht dat ze deze trainingen volgen, omdat wordt geoefend in teamverband en niet als individu.
De trainingstijden en de datums van de te spelen wedstrijden worden drie maal per jaar, eind augustus voor de eerste helft van de veldcompetitie (najaar), eind oktober voor de zaalcompetitie en eind maart voor de 2e helft van de veldcompetitie (voorjaar), bekend gemaakt door middel van het programmaboekje of via de website. Hierin staan ook de trainers en of begeleiders van de teams vermeld.
Vaste trainingsavonden zijn voor op het veld (maandag en donderdag) en zaal (maandag en donderdag in de Topsporthal, Rodenburghal of de Til). De speler of speelster moet 15 minuten voor aanvang van de training aanwezig zijn op het sportveld of in de sporthal.
Vanaf half augustus t/m oktober wordt er op het Sportcomplex van Sparta in Zevenhuizen getraind en gespeeld. Vanaf ongeveer 1 november, bij de start van de zaalcompetitie trainen we in de Topsporthal in Leek of met onze senioren in De Til in Zevenhuizen. De trainingstijden in deze accommodaties kunnen jaarlijks variëren, omdat dit afhankelijk is van de beschikbaarheid. Trainingstijden en –dagen worden gecommuniceerd in ons clubblad en/of nieuwsbrief de Koblaze en via trainers/begeleiders en/of website van onze vereniging. De zaaltrainingen duren meestal t/m maart, daarna wordt er weer op het kunstgras getraind en gespeeld t/m mei-juni afhankelijk van het competitieschema. In de periode van juli t/m half augustus wordt er niet getraind en gespeeld.
Slecht weer
Als het slecht weer is, gaan de wedstrijden en trainingen gewoon door. Blijf dus nooit zomaar weg. Als het echt niet door kan gaan, dan geeft de trainer/coach en/of het wedstrijdsecretariaat het aan je door. Bij de senioren wordt dit geregeld door de teambegeleider (selectie) en aanvoerders.

Spelerskaarten
Voor de wedstrijden heeft elk lid een eigen spelerskaart. Hierop staan je foto, je naam, je lidnummer en je geboortedatum. Deze kaarten zijn nodig voor de wedstrijden om te controleren of iemand wel mag spelen of niet te oud is voor het jeugdteam. Voor de spelerskaarten zijn pasfoto‟s nodig. Eén spelerskaart komt in het wedstrijdmapje. Ook de spelerskaarten worden door het KNKV gedigitaliseerd. Dit betekent dat Sparta alle foto‟s van alle leden digitaal moet maken en in het programma Sportlink moet zetten. De papierenversie van de spelerskaarten zal in de loop der jaren dus verdwijnen.

Douchen
Na de trainingen en wedstrijden kunnen de spelers en speelsters douchen. Hiervoor zijn een handdoek, (bad)slippers en droge kleren nodig. Sparta stimuleert iedereen om te douchen, omdat het gezonder is om na de training of wedstrijd te douchen. Het is natuurlijk ook veel frisser en gezelliger!