Korfbal als spel

Zeker in het begin zullen de spelregels nog niet (helemaal) bekend zijn. Er zijn boekjes verkrijgbaar die in het kort de spelregels uitleggen.
Korfbal is een teamsport. Een korfbalteam bestaat uit 4 dames en 4 heren. Bij de jeugd zijn ook teams die kunnen bestaan uit 8 meisjes. Bij de F-teams en E-teams wordt met viertallen gespeeld, bij de D-teams kunnen het achttallen of viertallen zijn. Het spel wordt gespeeld in 2 vakken (behalve bij viertallen); het zgn. aanvalsvak en het verdedigingsvak. De taak van het aanvalsvak is het maken van doelpunten, terwijl het verdedigingsvak dit probeert te verhinderen bij de tegenstanders. Het mooie van korfbal is dat je niet mag lopen of dribbelen met de bal. Je moet dus wel samenspelen met je teamgenoten. Je hebt elkaar dus nodig, wat korfbal maakt tot een echte teamsport. Per seizoen worden er meerdere competities gespeeld: op het veld (buiten) en in de sporthal (binnen). De 1e helft van de veldcompetitie begint meestal in augustus en stopt in oktober. De 2e helft begint weer in april en is eind mei of begin juni afgelopen. De zaalcompetitie wordt gespeeld van november t/m maart.

Enkele belangrijke spelregels
Het is niet toegestaan om:
 Met de bal in de hand te lopen;
 Al stuiterend met de bal te lopen;
 De bal met de voet of onder de knie aan te raken;
 De bal te pakken of aan te raken als je op de lijn of buiten het vak staat;
 De bal uit iemands handen te slaan of te storen;
 De bal met de vuist weg te slaan;
 Tijdens een doelworp tegen de paal te stoten;
 Iemand weg te duwen, omver te lopen of vast te houden;
 Een speler met zijn tweeën te hinderen (behalve bij F-pupillen);
 Een heer door een dame of een dame door een heer te laten verdedigen (behalve bij F-pupillen);
 Te doelen als je geen tegenstander hebt (als de tegenpartij met een incompleet team speelt);
 Het spel onnodig op te houden (treuzelen, spel ophouden, tijdrekken);
 In verdedigende positie scoren (behalve bij de F-pupillen).
Kom ook eens kijken naar de seniorenteams, daar zie je korfbal zoals dat op verschillende niveaus gespeeld wordt. Leuk en leerzaam! Wij moedigen de (jeugd)leden ook aan om regelmatig op zaterdag naar ons eerste team te komen kijken.

Om alvast een klein beetje te begrijpen van korfbal, is hier een korte lijst met veelgebruikte termen en uitroepen tijdens de korfbalwedstrijden.
 Voor De verdediger bij de korf staat voor de aanvaller. Nu kunnen de andere verdedigers dichter naar hun aanvaller toe.
 Partij Uitroep om de andere spelers te laten weten dat ze de bal hebben veroverd.
 Snijden Als een speler zo dicht langs een andere speler loopt, dat de verdediger er niet meer bij kan.
 Spelhervatting De speler krijgt de bal terug na een kleine overtreding.
 Stip Een vrije doelpoging na een zware overtreding. (officieel heet dit strafworp)
 Verdedigd De aanvaller heeft een doelkans genomen, terwijl de tegenstander ervoor stond met de arm omhoog.
 Vrije bal De speler krijgt de bal na een overtreding en mag de bal spelen om een schotkans te nemen.
Mocht je als lid of ouder/ verzorger iets niet duidelijk zijn over het korfbalspel, stel gerust uw vragen aan de trainers/coaches.

Gegevens m.b.t. veldcompetitie
Het IKF heeft besloten dat met ingang van 1 juli 2014 de afmetingen van het speelveld voor veldkorfbal minimaal 40 x 20 meter en maximaal 60 x 30 mogen bedragen. Dit zal in een spelregelwijziging worden vastgelegd, die per diezelfde datum van kracht wordt.
Het bondsbestuur heeft binnen de kaders van het IKF-besluit besloten om in het Nederlandse veldkorfbal ingaand het seizoen 2014-2015 als vaste afmeting uit te gaan van 40 x 20 meter voor achttallen en 24 x 12 meter voor 4Korfball-teams. Daarbij is het uitgangspunt dat: - waar dat mogelijk is verenigingen zo snel mogelijk op deze afmetingen zullen overstappen; - waar dat niet direct mogelijk is een overgangstermijn van kracht is, eindigend op 1 juli 2026; - vanuit competitieoogpunt de veldafmetingen zoveel mogelijk eenduidig dienen te zijn.

Daarmee rekening houdend heeft het bondsbestuur op 12 mei 2014 het volgende bestuursbesluit vastgesteld. 1. Grasvelden - Achttallen dienen met ingang van 1 juli 2014 op een veld van 40m x 20m te spelen. - 4Korfball-teams spelen op een veld van 24m x 12m. 2. Nieuwe kunstgrasvelden - Achttallen dienen met ingang van 1 juli 2014 op een veld van 40m x 20m te spelen, met in achtneming van de volgende aanvullende bepalingen: 1. Top- en wedstrijdkorfbal: er dient met vaste grondpotten en met vaste belijning gespeeld te worden. 2. Breedtekorfbal: er mag met losse palen en met losse belijning gespeeld worden. - 4Korfball-teams spelen op een veld van 24m x 12m. 3. Bestaande kunstgrasvelden Tot uiterlijk 30 juni 2026 is het, in afwijking van de verplichte afmeting van 40m x 20m, toegestaan op een veld met de hieronder staande afmetingen te spelen indien aan de daarbij vermelde aanvullende bepalingen wordt voldaan: Top- en wedstrijdkorfbal: - Senioren/A-jeugd: spelen op een bestaand kunstgrasveld van 60m x 30m is toegestaan, mits er met vaste grondpotten en met vaste belijning gespeeld wordt. - B/C-jeugd: spelen op een bestaand kunstgrasveld van 50m x 25m is toegestaan, mits er met vaste grondpotten en met vaste belijning gespeeld wordt. Breedtekorfbal: - Senioren/A-jeugd: spelen op een bestaand kunstgrasveld van 60m x 30m is toegestaan, mits er met vaste belijning gespeeld wordt. - Damesteams Senioren/A/B/C/D-jeugd, alsmede, gemengde teams B/C/D-jeugd: spelen op een bestaand kunstgrasveld van 50m x 25m is toegestaan, mits er met vaste belijning gespeeld wordt. - 4Korfball: spelen op een bestaand kunstgrasveld van 25m x 15m is toegestaan, mits er met vaste belijning gespeeld wordt.

Categorie Speelduur Veldafmeting Paalhoogte
Senioren 2 x 35 min. 60 x 30 m. 3,50 m.
Junioren 2 x 35 min. 60 x 30 m. 3,50 m.
B-jeugd (aspiranten) 2 x 30 min. 40 x 20 m. 3,50 m.
C-jeugd (aspiranten) 2 x 25 min. 40 x 20 m. 3,50 m. D-jeugd (pupillen) 8-tal 2 x 25 min. 40 x 20 m. 3,00 m.
D-jeugd (pupillen) 4Korfball 4 x 10 min. 24 x 12 m. 3,00 m.
E-jeugd (pupillen) 4Korfball 4 x 10 min. 24 x 12 m. 3,00 m.
F-jeugd (pupillen) 4Korfball 4 x 10 min. 24 x 12 m. 2,50 m.

Kv Sparta Zevenhuizen

Wij zijn...

  • Korfbalvereniging Sparta Zevenhuizen

    De omnivereniging uit Zevenhuizen (Gr) wat begon als Oefening Kweekt Kracht (OKK) in 1920 waar nu sporten als touwtrekken, jeu de boules, korfbal, klootschieten, darten en fietscrossen samenkomen. Na de naamswijziging in Sparta is deze niet meer weg te denken als vereniging en bindmiddel van vele mensen uit Zevenhuizen en omgeving.

Social Media

 

Contact

't Sierdhuis

Molenweg 12

9354 BN, Zevenhuizen

0594-123456

Stuur een e-mail, klik hier!